Morajo biti avtodeli res originalni?

Debate o tem, ali so originalni izdelki resnično bolj kakovostni od tistih, ki so jim enakovredni, vendar nosijo ime druge blagovne znamke, so precej pogoste. Z njimi se srečujemo na primer takrat, ko kupujemo športne rekvizite, katuše in tonerje za tiskalne naprave, pa tudi, ko je potreben servis ali popravilo avtomobila in se soočimo z dejstvom, da je med originalnimi in neoriginalnimi avtodeli velika razlika v ceni. Če povprašate strokovnjake za posamezno področje, pa vam bodo gotovo vsi povedali isto: sama blagovna znamka sploh ni pomembna, pomembna je kakovost!

Tudi na uradnih servisih ne uporabljajo zgolj originalov!

Če ste bili doslej prepričani, da je servis pri dragem serviserju drag zato, ker vam v avto vgradijo zgolj originalne avtodele, ste se zmotili. Ko se posamezen del pri servisiranju ali popravilu vozila zamenja, lahko namreč del, ki ga vgrajujejo tovarniško, povsem brez težav nadomestijo z drugim, ki je dejansko enak, le da je na njem zapisana druga blagovna znamka. Pomembno je, da so vgrajeni avtodeli primerne kvalitete in niso bistveno slabši od originalnih.

Originalov ne zagotavlja niti popravilo na stroške zavarovalnice

Ste imeli prometno nezgodo, zaradi katere mora avto na popravilo, tega pa naj bi krila zavarovalnica povzročitelja nezgode ali vaše kasko zavarovanje? Tudi v tem primeru verjetno mislite, da se bodo poškodovani deli nujno zamenjali z originalnimi, torej enakimi, kot so bili v novem avtomobilu. Vendar se tudi tokrat motite.

Če se lotite branja pravilnikov in določil, torej tistega, kar je pogosto v drobnem tisku in na kar nas zavarovalni agentje dejansko nikoli ne opozorijo, boste ugotovili, da zavarovalnica sploh ni obvezana plačati za originalne rezervne dele. Saj veste – zavarovalnica je pridobitno podjetje, ne pa dobrodelna ustanova, torej dela za svoj žep, ne pa v vašo dobrobit.

Za poceni servis kupite kakovostne »kompatibilne« avtodele

Če originalnih delov ne uporabljajo uradni serviserji in vam jih ne krije zavarovalnica, potem seveda ni dvoma: s kakovostjo tako imenovanih kompatibilnih oziroma neoriginalnih delov ni prav nobenih težav. Za servisiranje svojega avtomobila torej lahko vse potrebno naročite pri trgovcu z avtodeli, ki ponuja najrazličnejše znamke, in ta vam bo pripravil najboljšo možno ponudbo. In ne le to – prodajalci vam bodo na podlagi informacije o tem, za kakšen servis gre oziroma za kakšno popravilo, ter kakšen je vaš avtomobil (znamka, model, letnik, tip in moč pogonskega agregata) tudi svetovali glede tega, kaj vse je potrebno kupiti, česa ne potrebujete, in katerega od »enakih« izdelkov različnih znamk izbrati, da boste dobili najvišjo možno kakovost po najbolj optimalni ceni.

Comments are closed.

Post Navigation