Zakaj je potrebno najeti spletni strežnik?

Kaj je pravzaprav strežnik oziroma “server”, kot mu pravimo angleško? To je super računalnik, torej skupak strojne in programske opreme, na katerem se nahajajo spletne vsebine in s pomočjo katerega uporabniki spleta dostopajo do posameznih spletnih vsebin. Potreben je za vsako spletno stran, vsako spletno prodajalno, vsak spletni dnevnik in vse ostalo, kar živi svoje življenje na spletu.

Zakaj najeti spletni strežnik?

Brez strežnika ne gre. To je hiša, v kateri domujejo vaše spletne vsebine, in do katerih skozi vrata dostopajo spletni uporabniki – vi pa skozi njih dodajate nove vsebine. Spletni strežnik kot super računalnik pa seveda ni preprosta, mala hiška, temveč obilajno velika stolpnica, razdeljena na množico starnovanj. Kapacitete so prevelike, da bi jih lahko naselila ena sama spletna stran, zato se jih na strežniku običajno nahaja cela množica. Prav zato ni smiselno, da imate svoj spletni strežnik, kajti lastništvo lastne stolpnice je velika, predvsem pa nesmiselna investicija, saj toliko prostora za nastanitev ene spletne strani gotovo ne potrebujete. Bolje je plačati za posamezno stanovanje oziroma sobico, ostala bivališča pa prepustiti drugim najemnikom. Pa še nekaj: tudi upravljanje stolpnice ni vaša skrb – tako kot v stolpnici za menjavo žarnic skrbi hišnik in se upravnik ukvarja z večjimi težavami, tudi pri najetem prostoru na strežniku za “tehnično izvedbo” skrbijo drugi. V to je vključena tudi varnost!

Pravzaprav pa je spletni strežnik še bolj kot stolpnici v večini primerov podoben hotelu. Če govorimo o tako imenovanem deljenem gostovanju, namreč nimate povsem ločenega stanovanja. Z drugimi spletnimi stranmi si delite na primer jedilnico, dvigalo, recepcijo. Pri klasičnem gostovanju namreč zakupljen prostor nikoli ni fiksen in zgolj vaš – gre bolj za uporabo skupnih prostorov.

Kje najeti spletni strežnik?

Lastnikom spletnih strani sta pomembni predvsem varnost in odzivnost oziroma hitrost. Če so vaše spletne strani namenjene slovenskim uporabnikom, potem velja, da vas bodo ti prej našli v hotelu v Sloveniji kot pa v hotelu v Hong Kongu. Kadar je stran namenjena tujcem, pa lahko gostujete tudi v tujini, da bo enostavnejši dostop za tujce.

Koliko pa je pomembna možnost komunikacije? Zagotovo ravno tako veliko. Kadar imate s svojo spletno stranjo težave, je enostavneje poklicati lokalnega hišnika in se pritožiti nad slabim delovanjem ogrevanja, kot pa sredi noči vreči iz postelje hišnika nekje na drugi strani sveta in mu razložiti, v čem je pravzaprav težava.

Spletni strežnik za stran v slovenskem jeziku oziroma z domeno .si torej raje najemite pri slovenskem ponudniku!

Comments are closed.

Post Navigation