Čiščenje tlakovcev za lepšo okolico doma

Sčasoma lahko tlakovci postanejo obarvani in umazani. Z rednim pometanjem in pranjem jih lahko ohranite čiste, vendar bo občasno potrebno temeljitejše čiščenje tlakovcev. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje tlakovcev in ohranjanje njihovega odličnega videza.

Najprej pometite tlakovce, da odstranite vso umazanijo. Nato zmešajte raztopino iz 1 dela blagega mila za pomivanje posode in 10 delov vode. S krtačo ali gobo z mehkimi ščetinami zdrgnite tlakovce. Dobro sperite s čisto vodo.

Eden od najboljših načinov za ohranjanje čistoče tlakovcev je, da jih redno pometate.

Za močnejše madeže boste morda morali uporabiti močnejšo čistilno raztopino. Zmešajte 1 del belila z 10 deli vode in ga nanesite na območje s krtačo ali gobo. Nato dobro sperite. Če na tlakovcih rastejo mahovi ali alge, zmešajte 1 del belila z 10 deli vode in ga nanesite na prizadeto območje. Počakajte nekaj minut, preden ga dobro zdrgnete in sperete. Da bi preprečili nastanek madežev in umazanije, tlakovce redno pometajte ali spirajte s cevjo. Z malo nege bodo vaši tlakovci ostali čisti in videti odlično dolga leta!

Če imate umazane tlakovce, jih lahko očistite z visokotlačnim čistilcem. Za čiščenje tlakovcev forum nudi natančnejše informacije. Prepričajte se le, da uporabljate pravi nastavek in nastavitev stroja, sicer lahko poškodujete tlakovce. Tukaj je opisano, kaj morate vedeti, da bodo vaši tlakovci spet videti kot novi:

  • Na visokotlačni čistilnik pritrdite pravilno šobo. 40-stopinjska šoba je dobra vsestranska možnost, vendar boste za močnejše madeže morda potrebovali drugačen kot.
  • Visokotlačni čistilnik začnite uporabljati z nizko nastavitvijo in jo po potrebi povečajte. Konico šobe držite približno meter od površine tlakovcev in jo med delom premikajte naprej in nazaj.
  • Rnato območje sperite s čisto vodo, da odstranite preostalo umazanijo ali ostanke nečistoč.

Vaši tlakovci morajo biti zdaj čisti ter brez umazanije. Ta postopek ponavljajte po potrebi, da ohranite njihov najboljši videz.

Uporaba betonskih tlakovcev za zunanje bivalne prostore ima številne prednosti. V nadaljevanju navajamo le nekaj prednosti:

  • Tlakovci so zelo trpežni in zdržijo več let.
  • Ne zahtevajo veliko vzdrževanja in jih je enostavno čistiti.
  • Tlakovci so na voljo v različnih barvah in slogih, tako da lahko ustvarite edinstven videz svojega doma.
  • Z njimi lahko ustvarite tako formalne kot neformalne zunanje bivalne prostore.
  • Tlakovci so okolju prijazna izbira, saj so izdelani iz naravnih materialov.

Ne glede na to, ali želite svojemu domu dodati privlačnost ali ustvariti čudovit zunanji življenjski prostor, so betonski tlakovci odlična možnost. Zaradi številnih prednosti ni čudno, da so ena najbolj priljubljenih izbir lastnikov stanovanj.

Na tlakovcih lahko rastejo alge in bakterije iz več razlogov. Ena od možnosti je, da kamni zagotavljajo toplo in vlažno okolje, ki ga ti organizmi potrebujejo za uspevanje. Druga možnost je, da so kamni prekriti s hranili (kot sta dušik in fosfor), ki jih ti organizmi lahko uporabijo za rast. Nazadnje je možno tudi, da so tlakovci sami narejeni iz materialov (kot je apnenec), ki jih ti organizmi lahko uporabijo kot vir hrane.

V vsakem primeru je pomembno, da alge in bakterije s tlakovcev redno odstranjujete, saj lahko povzročijo madeže in spremembo barve. To lahko storite na več različnih načinov, med drugim z drgnjenjem kamnov s krtačo ali z električnim čistilcem. Lahko za odstranitev teh organizmov lahko uporabite tudi kemično čistilo, vendar natančno upoštevajte navodila na etiketi.

Objave iz iste kategorije: