Izbrati zimske gume ali verige?

Če imate na avtu nameščene ustrezne zimske gume oziroma pnevmatike, potem vaš avto vsekakor zadostuje zakonskim predpisom. Zakon namreč voznikom nalaga, da morajo avto v zimskem obdobju opremiti z zimsko opremo. To so lahko zimske gume ali verige za avto, pri čemer je odločitvi voznika prepuščeno, za kaj se bo odločil. V resnici pa je najbolje uporabljati kar oboje. Zakaj? Ker boste tako najbolje pripravljeni na zimo in na zimske razmere!

Zimska oprema za avto

Pozimi oziroma od 15. novembra dalje morajo po zakonu avtomobili imeti na avtu nameščeno zimsko opremo. Nekateri vozniki tako na avto namestijo zimske pnevmatike, drugi pa v prtljažnik dajo verige za avto. Če novembra še ne sneži, potem je to čisto zadosten ukrep, ob prvem sneženju, pa jih je treba namestiti na gume oziroma na avto montirati zimske pnevmatike, če se hočemo varno voziti in pri vožnji ne ogrožati sebe ali drugih udeležencev v prometu. 

Kdaj je nujno uporabiti verige za avto?

Prav tako pa nam verige za avto lahko pridejo prav takrat, ko je cestišče zasneženo, saj se brez njih po takšnih cesti pogosto sploh ni možno peljati. Načeloma se na glavnih cestah v Sloveniji to redko zgodi, saj za pluženje poskrbi cestna služba. Če se kdaj vozite tudi po bolj odročnih poteh, ker imate tam vikend, greste v visokogorje na turno smučanje ali na pohod ali pa obiščete kakšno višje ležeče smučišče, pa je dobro na gume natakniti še snežne verige. Sicer se vam lahko zgodi, da boste obtičali v snegu in ne boste mogli peljati ne naprej ne nazaj. V takšnih primerih so torej verige za avto nujne. 

Ker pa nikoli ne veste, kdaj se boste znašli v takšnih razmerah, je verige za avto vedno dobro imeti v prtljažniku. Tako se boste lahko tudi pozimi brez skrbi odpeljali kamorkoli in vam ne bo treba skrbeti za razmere na cestah. Seveda je pozimi pomembno spremljati vremensko napoved ter razmere na cesti upoštevati tudi pri vožnji. Pozimi je treba biti na cesti vsekakor še bolj previden kot poleti. A s kakovostno zimsko opremo bo naša vožnja še bolj varna in bomo lažje srečno prispeli na cilj.

Objave iz iste kategorije: