Kako premagati zobobol?

Au, au, zobobol! Ni ga hujšega, kot če nas boli zob. Zobobol je res nekaj neprijetnega in za marsikoga je to najhujša bolečina, kar jih je kdaj doživel. Marsikdaj je boleč zob tudi zelo težko pomiriti, saj večkrat niti tablete proti bolečinam ne pomagajo, pa tudi druge metode ne. Kaj storiti v takem primeru? Kako uspešno in čim hitreje premagati zobobol? Oziroma še bolje – kaj narediti, da do njega sploh ne bo prišlo in da nam ne bo treba trpeti teh neznosnih muk in bolečin?

Ustna higiena preprečuje težave z zobmi

Redno umivanje zob je najboljša preventiva pred različnimi težavami z zobmi in pred tem, da nastopi zobobol. Pomembno je sicer tudi, kako smo za svoje zobe skrbeli vse od otroštva dalje, saj ima pomanjkanje pravilne nege lahko za posledico različne težave z zobmi. Zobobol se lahko sicer pojavi iz različnih vzrokov, vendar pa lahko sami največ za njegovo preprečevanje naredimo prav z ustrezno ustno higieno.

Zobozdravniki pri tem poudarjajo, da samo ščetkanje ni dovolj. To je sicer zelo pomembno in ga je treba izvajati skrbno, pravilno in redno. Pomembna je tudi izbira ustrezne zobne ščetke, ki ne sme biti pretrda in imeti čim večjo gostoto ščetin. Dobra izbira so tudi električne oziroma sonične zobne ščetke. Za še boljšo higieno pa uporabimo obzobne in medzobne ščetke oziroma zobno nitko. Tako odstranimo res vse ostanke hrane, ki so idealno gojišče bakterij, zaradi katerih se lahko okuži tudi kakšen od zob, da nastopi zobobol.

Redno obiskovanje zobozdravnika

Poleg primerne ustne higiene je zelo pomembno tudi redno obiskovanje zobozdravnika. Tega ne smemo obiskati šele, ko se pojavi zobobol, ampak ga je treba obiskovati že prej. Najbolje je, da ga obiščemo vsaj enkrat na dve leti, še bolje pa kar vsako leto ali na pol leta. Zobozdravnik namreč poskrbi še za dodatno nego naših zob, kar lahko prepreči zobobol. Prej kot mi sami bo opazil kakršne koli spremembe na zobeh, odstranil bo zobni kamen in zaščitil zobe, zamenjal plombe in podobno. Če to storimo pravočasno, se zobobol ne bo pojavil. Če pa z vsem tem odlašamo, nas bodo na težave slej ko prej opozorili zobje sami in pojavil se bo zobobol.

Objave iz iste kategorije: