Kakovostne letne gume za večjo varnost na cesti

Zagotovo se tudi sami še kako dobro zavedate, da izbira pravih in kakovostnih letnih gum oziroma pnevmatik vpliva na vašo varnost na cesti in  tudi na varnost drugih udeležencev. Prevozno sredstvo višjega cenovnega razreda s slabimi gumami je veliko nevarnejše kot pa avto nižjega cenovnega razreda s kakovostnimi pnevmatikami. 

V prvi vrsti pa morate poskrbeti za to, da boste letne gume pravočasno zamenjali oziroma kupili nove. To lahko naredite tudi s pomočjo spleta, kjer boste našli odlične ponudnike tovrstnih izdelkov. 

Pravočasna menjava pnevmatik 

Zakon o varstvu v cestnem prometu narekuje, da lahko 15. marca zimske gume zamenjamo za letne gume, seveda če so razmere na cestah za to ustrezne. Pri tem je treba vedeti, da je minimalna globina profila za letne gume 1,6 mm. Prav na vseh platiščih lahko preverite oznako, ki označujejo tovrstno globino. Ko jo boste obrabili do te mere, boste morali gume zamenjati. Takšne pnevmatike vam namreč ne zagotavljajo več dovoljšnje varnosti. 

Tudi gume za avto imajo torej odmerjeno življenjsko dobo. Material na njih se namreč vseskozi izrablja, predvsem pa na račun različnih vplivov, na primer način vožnje, vreme, vzdrževanje in še kaj. Strokovnjaki vam bodo priporočali, da se letne gume praviloma menjajo na vsakih pet let oziroma ko prevozite približno 60 000 km. 

Dober nakup novih avtomobilskih gum 

Pri nakupu letnih gum ste prav vsi omejeni tudi s finančnimi zmožnostmi. Ravno zato je še toliko bolj pomembno, da ste pozorni na lastnosti gum, ki jih boste izbrali. V prvi vrsti preverite, katere so najprimernejše letne gume za vaš jekleni konjiček. Prav vsako vozilo ima natančno predpisane dovoljene dimenzije zanje. Načeloma jih vedno določi proizvajalec. 

Dimenzija za letne gume je navedena v homologacijskem kartonu vašega vozila. Opazili boste, da je lahko navedenih celo več dimenzij za eno in isto vozilo. Če ste pri izbiri letnih gum omejeni s ceno, izberete tiste letne gume, ki so prave dimenzije in imajo najboljšo ceno. Slednje pa ne pomeni, da boste izbrali najdražje med vsemi. 

Priporočamo vam dober in temeljit razmislek o vaših potrebah ter načinu vožnje. Zavedajte se dejstva, da so letne gume edini stik z voziščem in tako izjemno pomemben faktor pri izogibanju nesreč. 

Objave iz iste kategorije: