Kje so snežne verige nujno potrebne?

Na določenih lokacijah, zlasti na goratih cestah in cestah, ki vodijo do smučarskih centrov, predpisi lahko zahtevajo uporabo verig za sneg. Pri nas je to označeno s posebnim prometnim znakom. Znaku je večinoma še dodan znak, s katerim se označuje, da so sprejemljive tudi zimske pnevmatike.

Čeprav letne gume za avto niso narejene za uporabo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzij, jih veliko uporablja skozi celo leto. V takšnem primeru so verige za sneg med vožnjo po zasneženih cestah nujno potrebne.

Omejitve uporabe snežnih verig

Ob vsem tem pa je treba omeniti, da snežne verige za avto oziroma njihova uporaba prinaša nekaj omejitev. Ko boste verige za sneg nameščali v hladnem vremenu, opravilo zagotovo ne bo prijetno. Posledično velika večina čaka do zadnjega trenutka namestitve. To pomeni, da kar nekaj časa morda sploh niso vozili dovolj varno.

snežne verige za avto na zasneženem cestišču
Večina proizvajalcev priporoča največjo hitrost 30 mph z verigami. (Konec koncev, če razmere na cesti zahtevajo verige, boste vseeno vozili počasneje.) Če vozite prehitro, se lahko verige zlomijo, kar lahko opraska zunanjost vašega avtomobila ali poškoduje pnevmatiko.

Pri nas z nameščenimi verigami za sneg ni dovoljeno voziti hitreje kot 50 kilometrov na uro. Pogoji za njihovo uporabo pa so izpolnjeni takrat, kadar je na vozišču toliko snega, da gume med vožnjo ne zmorejo priti v stik s površino vozišča.

Zaradi varnostnih razlogov je treba snežne avto verige odstraniti takoj, kadar na cestišču ni več snega. Če si želite izogniti vsem omenjenim neprijetnostim, ki so povezane z uporabo verig za sneg za avto, strokovnjaki priporočajo pnevmatike, ki so prilagojene pogojem. To pomeni celoletne ali pa zimske gume.

Kako delujejo avtomobilske verige za sneg in kako snežne nogavice?

Na trdem, zbitem snegu so lahko enako učinkovite tako snežne verige kot snežne nogavice. Na svežem snegu pa so verige za sneg bistveno bolj učinkovite. Obenem so bolj odporne in se zato veliko počasneje obrabljajo na cestah, kjer je sneg že očiščen.

V tem videoposnetku so testirali snežne nogavice, da vidimo, ali so dobre, in jih bomo primerjali s preverjenimi snežnimi verigami za avto. Ugotovimo skupaj, kaj je boljše.

Snežne prevleke se v primerjavi s snežnimi verigami za avto precej hitreje in bolj preprosto namestijo.

Različne vrste avto snežnih verig

Ne tako dolgo nazaj ste na trgu lahko našli zgolj kovinske verige za sneg za avto. V zadnjih letih pa so se na pobudo nekaterih proizvajalcev avto pnevmatik pričeli razvijati še novi koncepti verig za sneg.

Na voljo so tudi snežne prevleke, prav tako kompozitne verige. Te so namenjene za lažjo uporabo, zlasti v smislu samega nameščanja in nenehnih izboljšav v zmogljivosti.

Objave iz iste kategorije: