Kratek vodič za izbiro dobrega akumulatorja

Kakovostni akumulatorji v vozilih omogočajo stabilno delovanje elektronske opreme ter zmožnost vžiga motorja. Še posebej zato je izjemno pomembno, da si na trgu izberete akumulator, ki povsem ustreza specifikacijam vašega vozila.

Akumulatorji
Kakovostni akumulatorji v vozilih omogočajo stabilno delovanje elektronske opreme ter zmožnost vžiga motorja.

Same informacije o parametrih za akumulator lahko najhitreje in najpreprosteje najdete na akumulatorskem ohišju, ne nazadnje tudi v navodilih vozila. Strokovnjaki uporabnikom vozil svetujejo, da naj ne menjajo parametrov opreme, ki jo izberejo. To je lahko namreč izjemno nevarno početje.

Izbira dobrega proizvajalca akumulatorja

V prvi vrsto je najpomembneje, da si pri nakupu akumulatorja izberete uveljavljenega proizvajalca oziroma blagovno znamko. Najkakovostnejši akumulatorji namreč nastanejo pod okriljem teh. Zanje pa ne velja samo oznaka najvišja kakovost, temveč boste s pravilnim vzdrževanjem poskrbeli, da vam bodo odlično služili vrsto let.

 Štirje ključni parametri pri izbiri akumulatorja

Akumulatorji se ponašajo s številnimi lastnostmi, na katere je seveda treba biti pozoren pri nakupu oziroma izbiri. A zagotovo je najpomembneje, da ste pozorni na kapaciteto, hladen zagon v amperih, dimenzijo ter polarnost. To so štirje parametri, ki jih ne smete spregledati ali podcenjevati.

Kapaciteta akumulatorja

Kapaciteta se med akumulatorji meri v amperskih urah. Tovrstni parameter vam pokaže količino električne energije, ki jo akumulator odda med 20-urnim praznjenjem, in sicer z napetostjo nad 10,8 V. Pravilo pri tem je: močnejše kot je vaše vozilo, večjo kapaciteto akumulatorja zahteva.

Hladen zagon ali CCA

Hladen zagon se meri v amperih ter kaže največji možni tok, ki ga lahko akumulatorji oddajo v prvih sekundah ta vžig motorja, in sicer pri temperaturi 18 stopinj Celzija pod ničlo. Takšna vrednost torej določa, ali ima akumulator zadosti moči, da se motor vozila lahko vžge pozimi.

Dimenzije akumulatorja

Dimenzije akumulatorja morajo ustrezati velikosti standardne opreme, sicer boste naleteli na težavi pri sami vgradnji naprave v svoje vozilo. Akumulatorji za evropske avtomobile imajo terminale na vrhu, akumulatorji za ameriška vozila pa imajo terminale ob strani.

Polarnost akumulatorja

Polarnost akumulatorja je lahko normalna ali obratna. Če je normalna, je pozitiven terminal nameščen na levi. Če je obratna, je nameščen na desni. Normalna polarnost se označuje z 1 ali pa z znakom L. Obratna polarnost akumulatorja se označuje z 0 ali R. Izjemno pomembno je, da je polarnost novega akumulatorja enaka kot pri starem. V nasprotnem primeru kabli za povezavo ne bodo ustrezno dolgi.

Preberite si še naslednji članek: Za normalno delovanje vsakega vozila je potrebna hladilna tekočina

Objave iz iste kategorije: