Na okulistični pregled morajo tudi otroci

Za malčke je pogosto vid povsem samoumeven. Ker drugačnega namreč ne poznajo, menijo, da je tisto, kar vidijo, povsem normalno. A četudi sami opazijo kakršno koli težavo z vidom, je najpogosteje sploh ne omenjajo svojim staršem oziroma skrbnikom. Zato je zanje še toliko bolj pomemben okulistični pregled.

Sicer pa je povsem jasno, da dojenčki ob rojstvu ne vidijo enako kot odrasle osebe. Njihova vidna ostrina, vidno polje, zaznavanje kontrastov in občutljivost na posamezne barve je namreč precej manjša v primerjavi z odraslimi ljudmi. Ko malček dopolni dva meseca, se mora praviloma dobro odzvati na staršev nasmeh. Pri nekaj mesecih pa mora že sam segati po predmetih. Okoli enega leta starosti pa naj bi otrok že pokazal na želeni predmet.

Za okulistični pregled otroka nikoli ni nikoli prezgodaj

Številni starši mlajših otrok se sprašujejo, kdaj je zanje primeren prvi okulistični pregled. Strokovnjaki pa na to odgovarjajo, da za pregled oči otroka pravzaprav ni nikoli preveč zgodaj. Še zlasti pa to velja, če starši oziroma skrbniki otroka sumijo, da ima malček težave z očmi oziroma vidom.

Prvi otrokov okulistični pregled

Očesni zdravnik torej lahko naredi pregled oči otroku, še preden ta spregovori. To pomeni, da otroke lahko na okulistični pregled peljemo že zelo zgodaj.

Razširjeni pregled oči za otroka

Nekoliko bolj razširjen okulistični pregled naj bi imel otrok tedaj, ko dopolni tri leta.

Ko otrok dopolni tri leta, bi naj imel bolj obširen okulistični pregled, kjer se ugotovi ali je potrebno korigirati in zdraviti težave pri razvoju vida.

V tem času se namreč lahko prepričamo, da se vid našega predšolskega otroka povsem normalno razvija ter da ni prisotnih nobenih očesnih bolezni ali pa seveda nasprotno. Če je potrebno po pregledu korigirati ter zdraviti težave pri razvoju vida, očesni zdravnik praviloma predpiše zdravljenje oziroma očala.

Preberite več na https://www.mamca.net/zdravje/na-okulisticni-pregled-morajo-tudi-otroci/

Objave iz iste kategorije: