Najučinkovitejši način za preprečevanje čebeljega ropa

Čebelarstvo je pri nas precej priljubljena aktivnost. Morda čebelarite tudi sami in ne glede na velikost vaše kolonije, morate v vsakem primeru poskrbeti tudi za ustavitev čebeljega ropa. Slednji bi namreč lahko povsem uničil vašo populacijo čebel pa tudi nabranega medu. Za piko na i po ropu čebel navadno pridejo še plenici, kot so na primer ose. Te pobijejo preživele čebele.

Če torej pride do čebeljega ropa, to lahko za čebelarja celo pomeni popoln propad kolonije. Tovrstni rop pa se praviloma najpogosteje zgodi v obdobju pomanjkanja nektarja. Tovrstni pojav lahko najlaže preprečite, če uporabljate čebelji koridor.

Znaki za čebelji rop

Prav vsak čebelar bi moral poznati simptome čebeljega ropa. Le na takšen način se lahko dovolj zgodaj oziroma hitro odzove na rop. Tedaj lahko uporabi čebelji koridor ter še druge pripomočke za zmanjševanje morebitne škode.

Čebelji koridor
Čebelji koridor se vstavi v žrelo panja konec pašnega obdobja

Na rop čebel lahko slutimo tedaj, kadar se čebele med seboj pretepajo. Čebele delavke se kotalijo ter prerivajo, navadno to počno na pristajalni deski, neredko tudi v zraku. Med bojem živali izgubljajo dlako, zato izgledajo precej bolj sijoče črne barve. Tipičen znak za rop je tudi nadpovprečna glasnost čebel in ne nazadnje kose satja tedaj lahko najdemo tudi izven panja.

Preprost dodatek za čebelnjak

Omenili smo, da čebelji rop najlaže pa tudi najhitreje preprečimo tako, da uporabimo čebelji koridor. Tovrstni preprosti pripomoček bi moral vključevati prav vsak čebelnjak. Vstavi se ga torej v sam čebelnjak oziroma na njegov vhod. Namenjen pa je zlasti za uporabo zadnjega pridobivanja medu. Slednje se najpogosteje zgodi julija, ko se čebele pričnejo hraniti.

Čebelji koridor za učinkovito preprečevanje čebeljega ropa

Sicer pa je koridor za čebele v čebelnjaku dobrodošel vse do zime. Tedaj namreč ni več nevarnosti, da bi lahko prišlo do čebeljega ropa. Odstraniti pa ga je potrebno zlasti zato, ker na takšen način omogočimo precej boljše prezračevanje prostora. Hkrati pa se zagotovi, da delavke mrve čebele lahko odstranijo iz čebelnjaka.

Koridor za čebele preprečuje tudi razvoj varoj

Še ena prednost, ki jo ima čebelji koridor, pa je učinkovito preprečevanje razvoja varoj. Poskrbi namreč, da odvrača čebele delavke, ki ne pripadajo isti koloniji. Na takšen način pa se vsekakor zmanjša še možnost za prispetje varoje ter drugih parazitov.

Objave iz iste kategorije: