Obvezno zavarovanje je temelj našega zdravstvenega sistema

Verjetno ste se že večkrat vprašali zakaj sploh potrebujemo zavarovanje. Odgovor je zelo enostaven. Zdravstveno zavarovanje nam zagotavlja ustrezno zdravstveno oskrbo v času bolezni in poškodb, saj pokriva stroške tveganja v primerih ko zbolimo ali se poškodujemo. Zdravstveno zavarovanje je vezano na redno plačevanje premije v obveznem in prostovoljnem zavarovanju. Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje sta tako izjemno pomembna pri zagotavljanju zdravstvenih storitev.

Obvezno zdravstveno zavarovanje izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prostovoljno zdravstveno zavarovanje in s tem tudi vsa dodatna zdravstvena zavarovanja pa izvajajo različne zavarovalnice. Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje pa se v določenih točkah bistveno razlikujeta. V kolikor niste prepričani kakšen je status vašega zavarovanja, to lahko storite na https://www.dopolnilnozavarovanje.si/preveri-ali-imas-urejeno-obvezno-in-dopolnilno-zdravstveno-zavarovanje/,

Razlika med zavarovanji je očitna

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje se med seboj tako razlikujeta predvsem v kritju zdravstvenih storitev ter v načinu plačevanja. Kot že sama beseda pove, je obvezno zdravstveno zavarovanje obvezno za vse zaposlene. Kot smo že omenili se iz njega krijejo osnovni stroški zdravljenja.

Dodatno zdravstveno zavarovanje pa spada v skupino prostovoljnih zavarovanj, kar pomeni, da je njegovo plačevanje popolnoma prostovoljno. Z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem krijemo vse nadstandardne zdravstvene storitve, ki ne štejejo v osnovno zdravljenje. To so na primer razni pregledi pri specialistu, operacije doma in v tujini ali zavarovanje za zobne implantate.

Dodatno zavarovanje je dodatek k obveznemu zdravstvenemu zavarovanju

Razlika med obema oblikama plačevanja pa je tudi v samem plačniku zavarovanj. Medtem, ko nam obvezno zdravstveno zavarovanje krije naš delodajalec, moramo za dodatno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami. Slednje je prostovoljno, zato ni nujno, da se zanj odločimo. Je pa vsekakor dobrodošlo, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo zboleli ali se poškodovali.

Prav tako ne moremo z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem nadomestiti obvezno zdravstveno zavarovanje. Lahko bi rekli, da je obvezno zdravstveno zavarovanje predpogoj za sklepanje vseh preostalih oblik zavarovanj. Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje sta tako na nek način tesno povezana.

Odprite podjetje na Hrvaškem, saj Hrvaška država nudi veliko priložnosti za posel in ugodne vstopne pogoje za ustanovitev podjetja ter zagon poslovanja. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: