Otoplastika ali korekcija ušes

Štrleča ušesa oziroma štrleči uhlji niso tako reden pojav. Zanj pa je značilno, da lahko precej slabo vplivajo na samopodobo. K sreči se to lahko dovolj učinkovito opravi z operacijo, prav tako kot tudi druge pridobljene nepravilnosti na telesu.

Korekcije ušes se lahko opravljajo pri kateri koli starosti. Pri otrocih je najbolje, da se poseg opravi, še preden pričnejo hoditi v šolo. Poseg traja približno eno uro. Pri mlajših osebah se ga opravi v splošni anesteziji; pri starejših otrocih ter pri odraslih pa v lokalni.

Na kakšen način se lahko korigira nepravilnosti ušes

Plastični kirurgi imajo na razpolago kar precej velik nabor posegov, s katerimi se lahko spremeni izgled ušes oziroma uhljev. Ti se lahko rekonstruirajo, preoblikujejo, zmanjšajo ali pa se spremeni njihov položaj.

Najpogosteje se osebe odločajo za preoblikovanje štrlečih uhljev, saj ti neredko negativno vplivajo na psihosocialni razvoj otroka. Pri starejših osebah pa so korekcije ušes potrebne predvsem iz estetskih razlogov.

Najpogosteje se osebe odločajo za preoblikovanje štrlečih uhljev, saj ti neredko negativno vplivajo na psihosocialni razvoj otroka.

Najprimernejši čas za korekcijo ušes

Ko je otrok star pet ali šest, so njegova ušesa dovolj velika, da se lahko opravi primeren poseg. Ključnega pomena je, da se otrok za korekcijo ne odloči predvsem zaradi svojih staršev, temveč tudi zaradi samega sebe. Sicer pa štrleča ušesa pri malčkih lahko postanejo precej moteča, ker jih neredko zaradi tega zbadajo sovrstniki.

Pomembno je torej, da si tudi otrok želi korekcije ušes in o posegu ne dvomi. V celotnem procesu mora ves čas sodelovati.

Najustreznejša tehnika popravila ušes

Dejstvo je, da imajo naša ušesa precej zapleteno strukturo. Ob natančnem pregledu pred posegom se mora ugotoviti, kateri deli ušesa so nepravilno oblikovani in jih je potrebno primerno preoblikovati oziroma popraviti. Glede na omenjeno se nato izbere najprimernejša tehnika.

V večini primerov se koža na zadnji strani ušesa zareže in loči od hrustančnega ogrodja. Tega se zmanjša, preoblikuje in učvrsti v pravilnem položaju bližje glavi. Koža se zašije, celjenje ušesa v pravilnem položaju pa se zagotovi z varovalnimi tamponskimi šivi. Slednje se odstrani čez teden dni.

Po samem posegu korekcije ušes se namesti zaščitni ovoj. Ta učinkovito varuje ušesa v pravilnem položaju, obenem pa preprečuje tudi okužbo rane.

Štrleča ušesa niso redek pojav.
Korekcije ušes se lahko opravljajo pri kateri koli starosti.

Objave iz iste kategorije: