Pomen uživanja vitamina D

Raziskave kažejo, da ima vsaka tretja oseba premalo vitamina D. Tovrstni vitamin pa je ključen pri zagotavljanju zdravih ter močnih kosti. V zadnjih letih pa se je izkazalo, da ima vitamin D še veliko večji pomen za naše zdravje.

Vitamin D ima prav tako pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema. S pomočjo številnih raziskav je bila namreč ugotovljena povezanost med pomanjkanjem vitamina D ter pogostostjo pojavljanja gripe ter respiratornih infekcij.

Povezava med pomanjkanjem vitamina D in avtoimunimi boleznimi

V zadnjih 50-letih se je pojavnost nekaterih avtoimunih bolezni zelo povečala – multipla skleroza, astma, Crohnova bolezen. Z raziskavam so dokazali povezavo med pomanjkanjem vitamina D in raznimi avtoimunimi boleznimi.

Vitamin D in Crohnova bolezen
Pomanjkanjem vitamina D povzroča Crohnovo bolezen

Vzročne povezave sicer še niso dokazane. Potrebne so namreč še dvojne slepe in randomizirane raziskave. Z njimi pa bi lahko priporočili nadomeščanje vitamina D pri tovrstnih boleznih.

Dokazan vpliv D vitamina

Vloga vitamina D v našem telesu še ni povsem pojasnjena. Kljub temu pa obstajajo nekateri trdni dokazi, ki kažejo na to, zakaj je vitamin D pomemben za naše zdravje.

Nedvomno lahko trdimo, da vitamin D prispeva k normalni absorbciji oziroma uporabi kalcija ter fosforja.

Video: Najboljši (in najslabši) čas dneva za uživanje vitamina D

Prispeva k normalni ravni kalcija v krvi in prispeva k ohranjanju zdravih kosti. Vitamin D učinkovito prispeva k delovanju mišic ter k ohranjanju zdravih zob. Dobro prispeva tudi k delovanju imunskega sistema in ima pomembno vlogo pri delitvi celic.

Najboljši viri vitamina D

Najboljši prehranski vir za vitamin D so vsekakor živila živalskega izvora. Veliko manj je tovrstnega vitamina prisotnega v rastlinah. Najbogatejši viti so z maščobo bogata živila – ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki.

Pomanjkanje vitamina D povzroča težave v presnovi fosfatov ter kalcija. To lahko privede do zmanjšane kostne gostote ter veliko večjega tveganja za nastanek osteoporoze. Pri majhnih otrocih in dojenčkih pomanjkanje tovrstnega vitamina lahko vodi celo do nastanka rahitisa.

Ključni simptomi za pomanjkanje vitamina D so zmanjšana moč mišic, povečana občutljivost z okužbe in ne nazadnje še zmanjšan mišični tonus. Ker jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, je potreben dodatni vnos s hrano. Človeško telo po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze potrebuje 20 µg vitamina D.

Objave iz iste kategorije: