Povrnitev podatkov iz računalnika

Računalniki so danes nepogrešljivo orodje v zasebnih in poslovnih življenjih mnogih ljudi. Z napredkom tehnologije pa se je kapaciteta spomina v spominskih medijih močna povečala. Tako so postali računalniki glavni medij za shranjevanje slik, glasbe, filmov, pisarniških dokumentov in mnogo več. Ko pa se namizni računalnik ali prenosnik okvari, pa izgubimo dostop do vseh shranjenih vsebin. V tem primeru bomo potrebovali reševanje datotek iz trdega diska, ki je namenjeno povrnitvi izgubljenih digitalnih podatkov vseh vrst. Povrnitev podatkov je mogoče opraviti tudi na pametnih telefonih, tablicah in drugih pametnih napravah.

Kako pride do izgube podatkov v računalniku?

Računalnik je dokaj občutljiva naprava, ki jo lahko poškodujejo mnogi elementi. Pogosto pa je tako, da v zmoti ali hitenju sam uporabnik izbriše podatke. To pomeni, da je mogoče ustvariti veliko škode, če nismo previdni. Drugi pogosti vzrok pa so virusi, ki lahko izbrišejo vsebino na spominskem mediju, jo ukradejo ali zaklenejo. Pri tem nam strokovno reševanje datotek iz trdega diska povrne izgubljene pisarniške dokumente ali drugi ključne digitalne vsebine.

servis, ki lahko opravi reševanje datotek iz trdega diska
Ko se namizni računalnik ali prenosnik okvari izgubimo dostop do vseh shranjenih vsebin. Pomembno je, da v tem primeru računalnik čim prej odnesemo na servis, ki lahko opravi reševanje datotek iz trdega diska.

Strojne in programske napake se tudi lahko zgodijo nepričakovano komurkoli. Res je, da so strojne napake dokaj redke, vendar niso neobičajne. Enako velja za programske okvare, ki so posledica nezdružljivih gonilnikov, aplikacij, posodobitev operacijskega sistema in podobno.

Reševanje datotek iz trdega diska in SSD-ja

Zadnja leta so v izjemnem porastu SSD-ji. Najdemo jih lahko v praktično vsakem računalniku. Ker so ugodni za nakup in izredno hitri, se primarno uporabljajo kot pogonski spominski medij. Raziskave pa so pokazale, da načeloma niso bolj zanesljivi od navadnih mehaničnih diskov. Oboji se kvarijo v enakem razmerju, zaradi strojnih in drugih napak. To je tudi razlog, da je reševanje datotek iz trdega diska in SSD-ja mogoče z različnimi postopki. Pri SSD-jih proizvajalci ponudijo razna orodja servisom, ki skrbijo za obnovitev ali restavriranje podatkov. 

Kako obnoviti podatke SSD HDD iz prenosnika

SSD-ji delujejo izredno zanesljivo. Občutljivi pa so na vročino, saj jim ta lahko skrajša življenjsko dobo. Zato je ključnega pomena, da imamo v računalniku dobro urejeno hlajenje, ter da ga redno čistimo.

Kaj naredimo ob izgubi podatkov na računalniku?

Vsaka težava z računalnikom je vedno za uporabnika dokaj stresna. Če se nam operacijski sistem noče naložiti, se računalnik ne prižge in podobno, ni razloga za paniko. Pomembno je, da računalnik čim prej odnesemo na servis, ki lahko opravi reševanje datotek iz trdega diska.

Če se sistem še odziva, vendar deluje zelo počasi, je priporočeno, da shranimo delo. Nato pa ugasnemo računalnik in ga odnesemo na ogled strokovnjakom za računalniška popravila.

Velikokrat ni nič narobe z diskom, ampak so težave drugje. Tehniki hitro odkrijejo vzrok težav in usposobijo računalnik v delujoče stanje.

Objave iz iste kategorije: