Prave škarje za živo mejo za urejen in privlačen vrt


Škarje za živo mejo so vrtno orodje, ki ga potrebujete, če imate okrasne grmičke, trave ali zimzeleno drevje, kot so na primer ciprese, v svojem zunanjem prostoru namesto ograje. Pred nakupom takšnih škarij je pomembno, da si zastavite nekaj osnovnih vprašanj, saj je danes na voljo široka izbira teh orodij.

Škarje za žive meje so ergonomsko oblikovane in omogočajo enostavno upravljanje, kar olajša delo vrtnarjem.

Pri izbiri škarij za živo mejo je pomembno upoštevati različna rezila, ki so na voljo. Eno od vprašanj, na katero si morate odgovoriti, je, katero vrsto rastlin boste obrezovali s škarjami za živo mejo. Glede na to boste izbrali orodje z ustreznim rezilom. Na primer, za obrezovanje in oblikovanje manjših grmičkov in trav boste potrebovali škarje z bistveno krajšim rezilom, dolgim do 12 cm. Za obrezovanje večjih grmovnic in živih mej pa boste potrebovali daljše rezilo, dolgo do 65 cm, pri čemer lahko uporabite celo teleskopski nastavek.

Različne vrste rezil za škarje za živo mejo

Poleg različnih dolžin rezil pa obstajajo tudi različne vrste rezil:

  1. Enostranske škarje so najbolj primerne za obrezovanje ravne površine žive meje. Imajo zobe le na eni strani vodila rezila. Zaradi nekoliko daljšega rezila omogočajo enakomerno obrezovanje že z enim potegom škarij.
  2. Dvostranske škarje se najbolje izkažejo pri oblikovanju žive meje, ko morate uporabiti škarje na vseh straneh. Običajno se uporabljajo za obrezovanje žive meje do višine prsnega koša. Nastavljiv ergonomičen ročaj omogoča boljši oprijem in lažje manevriranje z orodjem.
  3. Škarje za živo mejo z višinskim nastavkom se lahko uporabljajo za različne vrste rastlinja. Višinski nastavek omogoča obrezovanje visokih živih mej, medtem ko se nizke žive meje in talno rastje obrezuje brez nastavka. Največja prednost teleskopskega nastavka je, da omogoča obrezovanje visokih živih mej brez uporabe lestve. Prav tako lahko nagibate rezilo, da dosežete tudi vrhove rastlin.

Pri izbiri škarij za živo mejo upoštevajte vrsto rezil, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam glede obrezovanja in vrste rastlinja, ki jih želite urejati.

Izbira pravih škarij za obrezovanje žive meje – akumulatorske, bencinske ali električne?

Škarje za živo mejo se lahko glede na vir energije, ki jih poganja, razvrščajo v različne vrste:

  1. Akumulatorske škarje za živo mejo: Te škarje so zelo priljubljene, saj so praktične in enostavne za uporabo. Primerjava z bencinsko različico pokaže, da so precej lažje. Podobno kot električne škarje so tudi tišje od bencinskih. Uporabljamo jih za obrezovanje grmičevja in trave. Njihove največje prednosti so prijaznost okolju, nizka raven hrupa, lahkotnost in enostavnost uporabe. Edina pomanjkljivost je, da je potrebno občasno polnjenje baterije, vendar se svetuje, da imate vedno na voljo rezervno baterijo, da zagotovite nemoteno urejanje okolice.
  2. Bencinske škarje za živo mejo: Gre za tradicionalno močne škarje, ki jih poganja bencin. V primerjavi z akumulatorskimi in električnimi so bistveno težje ter manj prijazne do okolja. Zaradi svoje moči so primerne za bolj zahtevna opravila.
  3. Električne škarje za živo mejo: Te škarje so izjemno lahke in tihe, kar je njihova glavna prednost. Za njihovo uporabo potrebujete le dostop do električne energije in idealno dolg kabel ali podaljšek. Električne škarje so primerne za manjša dela obrezovanja in vzdrževanja žive meje.

Upoštevajte, da ima vsak vir energije svoje prednosti in slabosti, zato izberite tisto vrsto škarij, ki najbolje ustreza vašim potrebam in okolju, v katerem jih boste uporabljali.

Objave iz iste kategorije: