Reden pregled oči nam lahko reši življenje

Pregovor pravi, da so človeške oči ogledalo duše. Okulisti pa vedo, da so okulistični pregledi izredno pomembni za ohranjanje zdravja vsakega posameznika. Oči predstavljajo okno v zdravje celotnega človeškega telesa, saj povedo veliko o krvnem pritisku, ožilju in ravni holesterola. To je izredno pomembno za odrasle, kot tudi otroke. S pregledom našega vida lahko hitro odkrijemo razvijajoče bolezni, ki nam lahko kasneje povzročijo resne težave. 

Bolezni oči so vedno bolj pogoste

Dandanes so bolezni oči v porastu. Strokovnjaki to pripisujejo stresu, hrani, onesnaženem zraku in drugim dejavnikom, ki negativno vplivajo na otroke in odrasle. Pri otrocih je zelo pogosta bolezen z imenom miopija, ki povzroča kratkovidnost. 

Miopija lahko preraste v glavkom in druge bolezni oči, ki privedejo do delne ali popolne slepote. Natančen okulistični pregled pa nam hitro odkrije vse možno zaplete. Tako nam optik lahko predpiše potek zdravljenja, ki delno ali pa popolno zaustavi propad optičnega živca.

Okulistični pregledi lahko zaznajo resne bolezni 

Dejstvo je, da je optični živec podaljšek možganov. Vsa nevrološka stanja in spremembe v možganih, se bodo tudi opazili v očeh. Okulistični pregledi so tako eno izmed manj-invazivnih načinov, da odkrijemo:

  • Parkinsonovo bolezen
  • Poškodbe možganov
  • Multiplo sklerozo
  • Diabetes in visok krvni pritisk

Tako lahko zaznamo resna stanja v telesu še preden občutimo simptome. Zdravljenje je v tem primeru veliko bolj učinkovito, saj ujamemo bolezen v razvijajočem se stanju.

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

Visok krvni pritisk se lahko opazi v očeh

Krvni pritisk pove veliko o zdravju posameznika. Okulist lahko zazna poškodbe majhnih krvnih žil v mrežnici, ki nakazujejo začetek razvoja diabetesa. Tako lahko pričnemo nemudoma z dodatnimi preiskavami in zdravljenjem. Pregled oči je tudi najboljši način, da se izognemo poškodbam vida, srca in ledvic, ki jih lahko povzroči napredovanje diabetesa.

Kdaj je najboljši čas za obisk pri optiku?

Človeški vid se v dosti primerih poslabša v 30-ih in 40-ih letih življenja posameznika. Za ohranjanje najboljšega vida do 60.leta in naprej, je priporočen obisk pri okulistu vsaj enkrat vsako drugo leto. Starejši posamezniki pa potrebujejo okulistični pregled vsako leto.

Za otroke pa je zgodba dosti podobna. Strokovnjaki priporočajo pregled oči pri 6-ih mesecih starosti, kar pa se nadaljuje z vsakim drugim letom enkrat. Temu je večinoma tako, saj otroci potrebujejo oster vid za:

  • Učenje v šoli
  • Razvoj motoričnih sposobnosti
  • Igranje

Odlične strokovnjake za vid lahko najdemo na naslovu www.mojoptik.si, kjer lahko naročimo vse od osnovnih do naprednih pregledov oči.

Objave iz iste kategorije: