Vrste svetil za vaš dom

Ko svoj novi ali prenovljeni dom opremljate tudi s svetili, vam pri tem lahko pomagajo strokovnjaki, na primer arhitekti, ali pa to delo opravite kar sami. 

Na trgu lahko izbirate med številnimi svetili za vaš dom, med katerimi zagotovo izstopajo predvsem vgradna svetila, reflektorji, namizna svetila, stropna svetila, stenska svetila, ki jih boste našli tudi pod imenom zidna svetila, talna svetila, v zadnjem času pa so vse bolj priljubljena tudi LED svetila, ki se ponašajo s prav posebnimi prednostmi.  

Zidna svetila delujejo podobno kot stropna 

Stenska svetila ali zidna svetila imajo podobno delovanje kot stropna vrsta svetil, vendar pa je zanja značilno, da pri svojem delovanju osvetljujejo samo določen del prostora. 

Stenska svetila so najbolj smiselna v delih stanovanja, kjer se pogosto zadržujemo, na primer nad dnevno garnituro. Zanja je značilno, da lahko proizvajajo direktno ali indirektno svetlobo. 

Talna svetila – vgrajena ali postavljena na površino tal 

Na trgu lahko izbirate med dvema glavnima vrstama talnih svetil, in sicer med svetili, ki so vgrajena ali pa postavljena nad površino tal. Prva vrsta je zlasti primerna tedaj, ko so svetila namenjena za osvetljevanje zunanjosti objekta. 

Samostoječa talna svetila pa so lahko praktičen ter lep doprinos v dnevnih prostorih. Zanja je značilno, da prav tako kot strenska svetila osvetljujejo samo del, kjer se nahajamo. 

Stropna svetila – za enakomerno razsvetljavo celotnega prostora 

Medtem ko so zidna svetila oziroma stenska svetila ter talna svetila večinoma namenjena le delnemu osvetljevanju prostorov, so stropna svetila namenjena enakomerni razsvetljavi celotnega prostora. Navadno jih nameščamo na samo sredino prostora. 

Stropna svetila so lahko tudi viseča, za katera je še zlasti značilno to, da lepo polepšajo izgled celotnega prostora. 

LED svetila – energetsko varčna in varna za okolje 

LED svetila se ponašajo z izjemnimi prednostmi, kot je sta energetska varčnost ter dobro varovanje okolja. Z njimi vam lahko uspe prihraniti kar do 85 % električne energije, poleg tega pa je zanja značilno, da imajo veliko večjo moč kot pa vsa druga svetila. 

LED svetila vam omogočajo, da lahko ustvarjate najrazličnejše svetlobne učinke pa tudi barvne svetlobe. 

Objave iz iste kategorije: