Vsestranski riž za polnovreden obrok

Le redka živila so tako vsestranska kot riž. Lahko ga uporabimo pri praktično vsakem obroku, še več svobode pa dopušča možnost priprave najrazličnejših jedi v kombinaciji z drugimi živili. Pri nas se sicer ne uporablja toliko, kot bi se lahko, veliko bolj priljubljen je recimo v azijskih državah, od koder izhaja. A vseeno tudi v evropskih kuhinjah najdemo veliko tradicionalnih in inovativnih izvedb, ki prinašajo okusne in hranilne obroke. Riž je možno uživati v različnih oblikah, recimo kot prilogo mesnim jedem, kot samostojno jed v obliki rižote, lahko tudi kot sladico, na primer rižev narastek ali mlečni riž.

Riž je zelo hranilno živilo, ki ima ugodna razmerja hranilnih snovi. Najraje se ga poslužujejo tisti, ki potrebujejo uporabne zaloge energije – to so predvsem športniki in drugi, ki se redno posvečajo zahtevnim fizičnim aktivnostim. Riž s kakovostnimi ogljikovimi hidrati napolni glikogenske zaloge in telesu ponuja enostavno dostopno zalogo energije za nekaj ur intenzivnega delovanja – priporoča se predvsem pred zahtevnimi športnimi tekmovanji, pravi hit je med vzdržljivostnimi športniki. A seveda se lahko znajde tudi na čisto običajnem vsakdanjem jedilniku, v tem smislu je soroden testeninam. Pomembno je le, da riž kombiniramo s pravim ravnotežjem drugih živil.

Domiselne specialitete iz riža

Vsaka jed iz riža je lahko svojevrstna specialiteta, že recept za rižev narastek recimo dopušča veliko svobode pri ustvarjanju in postrežbi, še več kreativnosti si lahko privoščimo pri rižotah.

Ravno rižote so izjemno priljubljene med kuharji, ki se želijo izuriti v ključnih kuhinjskih veščinah. Gre namreč za relativno enostavno jed, ki pa vseeno pomeni okusen in polnovreden obrok. V vsakem primeru je treba riž najprej skuhati, kar je že samo po sebi zanimiv izziv – če imamo opravka z različnimi vrstami riža, se razlikujejo tudi postopki kuhanja. Nekatere vrste riža so pripravljene že v nekaj minutah, druge bo treba kuhati več kot pol ure. Rižote pa nato sestojijo še iz nadeva oziroma omake, tu imamo popolno svobodo – lahko se odločimo za kakšno klasično možnost, posebej priljubljene so rižote z morskimi sadeži, a omejitev praktično ni.

Še bolj impresivna bo ponudba riževih sladic. Priljubljena izbira je seveda rižev narastek, ki je univerzalen posladek, ki se dobro kombinira z vsemi vrstami sladic. Poleg tega lahko narastku dodamo različne dodatke, ki dajejo jedi potencial za eksperimentiranje z različnimi okusi in izgledi. Rižev narastek je dokaj enostavno pripraviti, potrebovali bomo le skodelico riža, nekaj mleka in par jajc, za vse skupaj pa bomo potrebovali kakšno uro časa. Sladico lahko postrežemo z različnimi dodatki, posebej priljubljeni so kompoti in sadni nadevi, ki naredijo rižev narastek še slajši, možnosti pa se odpirajo tudi pri uporabi čokolade in drugih dodatkov.

Riž dopušča še veliko možnosti pri pripravi različnih specialitet, tako da le pogumno pri eksperimentiranju v kuhinji!

Objave iz iste kategorije: