Zavorni sistem za avto in njegovo delovanje

Delovanje zavor je ključnega pomena za varno vožnjo; ob okvari zavor lahko pride do hujših nesreč in s tem tudi ogrožanje našega življenja. Skrb za zavorni sistem z rednim servisom vozila je torej nujna. Okvaro zavor oziroma zavornega sistema nakazujejo že nenavadni glasovi, kot je hreščanje ali cviljenje, prav tako moramo biti pozorni na to, ali zavore delujejo takoj, ko pritisnemo nanje. Zavorni sistemi za avto so torej osnova in nuja za varno delovanje avtomobila.

Zavorni sistemi za avto so sestavljeni iz več delov. Vsebujejo zavorne ploščice za avto, zavorne obloge oz. ploščice, zavorne kolute oz. diske ter zavore za avto; skupen cilj naštetega je zaustavitev vozila. Če ugotovimo, da delovanje zavor šepa, moramo nemudoma obiskati mehanika in napake odpraviti. 

Sestava in delovanje zavornega sistema

Zavorni sistemi za avto so sestavljeni tudi iz zavornih ploščic oz. oblog. Zavorne ploščice morajo biti debele vsaj 2 mm – če so tanjše, jih je potrebno zamenjati. Zavorne ploščice s svojim delovanjem vplivajo na zaustavitev vozila: skupaj z zavornimi koluti omogočijo trenje, ki ustavi vozilo. Zavorne ploščice je kot večino ključnih delov vozila potrebno tudi zamenjati – s kvalitetnimi ploščicami lahko prevozimo do približno 120.000 km. 

Zavorne ploščice za avto
Zavorne ploščice za avto so ključne za zaustavljanje vozila

Zavorne obloge oz. ploščice so nameščene v zavorne čeljusti; so ključne za zaustavljanje vozila oz. ustavljajo vrtenje zavornih kolutov. Zavorni koluti oz. diski so deli avtomobila, ki so pritrjeni na kolesa in se med vožnjo vrtijo. Obraba zavornih oblog je običajna, sčasoma pa se lahko okvarijo tudi zavorni koluti. Obraba in morebitna menjava pa je pogojena tudi z našim načinom vožnje.

Poškodbe zavornega sistema avtomobila

Prvi znaki neustreznega delovanja zavor je zagotovo počasnejše ustavljanje oziroma nereagiranje zavor na pritisk. Prav tako so opozorilni znaki nenavadni glasovi, ki jih lahko slišimo, ko ustavljamo vozilo. Pozorni moramo biti tudi na nivo zavorne tekočine; v kolikor je nivo znižan, je potrebno zavorno tekočino doliti. Zavorni sistemi za avto bodo ustrezno delovali le, če bo vse našteto redno vzdrževano.

Zavorne ploščice za avto
Če se med zaviranjem pojavljajo tresljaji v vozilu, obstaja verjetnost, da so zavorne ploščice za avto poškodovane

Če ob zaviranju čutimo tresenje vozila, gre verjetno za okvaro zavornih ploščic ali pa obrabo diskov. Prav tako odpeljite avto na servis, če čutite, da vas med vožnjo zanaša. Pozorni bodite na opozorilne luči na armaturni plošči, ki načeloma pravočasno opozorijo na morebitne napake v vozilu. Poskrbite za pravilno delovanje zavor, saj vas bo le tako vaš jekleni konjiček lahko varno pripeljal na cilj.

Popravilo vozila z rezervnimi deli za avto Silux

Vsak lastnik jeklenega konjička se je že znašel v situaciji, ko je potreboval rezervni del za avto. Lahko pride do odrgnine, udrtine oziroma druge mehanske okvare avtodela in v tem primeru je potrebno poškodovan del vozila zamenjati. Če smo vešči popravil, se tega lahko lotimo sami, v večini primerov pa se obrnemo na izkušenega avtomehanika. Rezervni deli za avto pridejo v tovrstnih situacijah še kako prav.

Silux avtodeli

Rezervni deli za avto Silux so na voljo v spletni trgovini. Spletna trgovina nam omogoča preprosto nakupovanje – vnesti moramo zgolj znamko vozila in model avtomobila, nato pa izberemo avtodel, ki ga potrebujemo. Prednost spletnega nakupovanja je tudi v hitri dostavi naročenega rezervnega dela za avto. Tako bo v hitrem času naše vozilo zopet pripravljeno na nove podvige.

Spletna trgovina avtodelov Silux

Rezervni deli za avto Silux so ustrezna izbira za vse, ki iščejo ugoden in kvaliteten izdelek. Na voljo je namreč širok izbor rezervnih delov raznolikih blagovnih znamk. Preprost spletni nakup omogoča spletni obrazec, v katerega vnesete zgolj ključne podatke o vozilu ter izberete želen avtodel. Kakovostni izdelki so produkt priznanih blagovnih znamk, zato bo vozilo zanesljivo delovalo. 

Na spletni strani si torej lahko ogledamo širok izbor avtodelov – svetil, ogledal, delov karoserije in stekla. Prav tako bomo našli rezervne dele za avto Silux, ki so potrebni za delovanje hladilnega sistema, motorja in podvozja. Ponuja pa se tudi pester izbor dodatne opreme, kot so brisalci, motorna olja, pnevmatike in platišča …

Pomoč pri nakupu rezervnih delov za avto Silux

Kljub preprosti spletni platformi, ki omogoča hiter nakup, se lahko nekdo, ki je manj vešč avtomobilskega žargona, znajde pred dilemo, ali je izbral ustrezen rezervni avtodel. V tem primeru se lahko s telefonskim klicem ali pa elektronskim sporočilom obrnemo na svetovalca. Ta nam bo pojasnil razlike med izbranimi avtodeli ter nas usmeril v pravi nakup. Rezervni deli za avto Silux so tako prava izbira za vse uporabnike vozil.

Prava izbira rezervnega avtomobilskega dela prepreči marsikatero skrb, ki bi nam jo lahko nedelovanje vozila povzročilo. Zanesljivost, ki nam jo omogoča naš avto, je povezan prav z varnim in ustreznim delovanjem. Redno vzdrževanje pa prepreči tudi večje finančne zalogaje.

Objave iz iste kategorije: