Znaki depresije pri starejših ljudeh

Depresija še zdaleč ni samo domena mlajših oseb. Takšno stanje lahko doleti ljudi vseh starosti, zato je še toliko bolje poznati njene tipične simptome in znake.

Med najpogostejše znake depresije pri starejših ljudeh na primer sodijo slaba higiena, zanemarjen zunanji videz, malo veselja ob sprejemanju obiskov, zaprtost vase, izguba stika z zunanjim svetom, ne nazadnje tudi prazen hladilnik in premalo hrane na policah. Slednje priča o slabem oziroma nekakovostnem vzorcu za prehranjevanje.

Skrivanje težav v času depresije

Če menite, da vam bodo prizadete osebe na glas povedale, da jih je doletela depresija, se precej motite. Skrivanje najrazličnejših težav v tem času je še toliko večje oziroma pogostejši pojav. Prav tako je pomembno, da se zavedate, da prizadeti osebi ne boste kaj dosti pomagali, če veste za njeno stanje in o tem skupaj prikrivata drugim.

Omenjeni način pomoči je celo izjemno škodljiv, kar so dokazale tudi številne študije. S tem lahko preprečite, da bi se oseba z depresijo sploh odločila za zdravljenje.

Pogovor o depresiji

Ko nekoga doleti depresija, to še zdaleč ni preprosta zadeva -ne zanj in ne za njegove bližnje. Med drugim je pomembno, da okolica osebi z depresijo prične čim prej nuditi primerno pomoč. Najprej je seveda na vrsti primerna oblika pogovora.

Pogovorimo se o depresiji pri starejših ljudeh

In kako sploh pričeti pogovor z nekom, ki se je znašel v fazi depresije? Naloga torej še zdaleč ni preprosta. Pomembno pa je, da ste najprej sploh dobro seznanjeni z vsemi simptomi in znaki depresije. Na podlagi takšnega znanja boste namreč hitreje lahko potrdili svoj sum, da je neka oseba depresivna.

Najbolje, da pogovor z depresivno osebo pričnete v slogu nekaterih mnenj. Rečete ji lahko na primer, da vas zanje čase zanjo nekoliko skrbi. Ali pa ji poveste, da mislite, da se je oseba v zadnjem času nekoliko spremenila in da vas iskreno zanima, ali je vse v redu. Dobro se obnese tudi stavek, kjer osebi z depresivnim obnašanjem rečete, da sicer nočete siliti vanjo, ampak vas vseeno zanima, kaj je z njo narobe.

Koliko časa traja, da se lahko rešimo iz oklepov depresije?

Vemo, da pomoč osebi, ki jo je doletela depresija, vzame kar nekaj časa, truda in energije.

odpraviti depresijo
Zdrave spremembe življenjskega sloga, prehrane, dovolj spanja in ohranjanje stikov s svojci in prijatelji ima dolgoročne koristi za vaše duševno zdravje in pomaga odpraviti depresijo.

Da se prizadeta oseba lahko izvije iz oklepov depresije lahko traja celo več let. Seveda tako počasna sprememba lahko zelo vpliva tudi na njene bližnje.

Objave iz iste kategorije: