Verige za sneg – naj vas snežne razmere ne ustavijo!

Zimska idila poleg užitkov in lepot prinese tudi marsikatero nevšečnost. Še posebej to velja za vse tiste, ki se morajo v snežnih razmerah odpraviti na daljšo pot. Večkrat se zgodi, da ceste še niso splužene, sploh, če uporabljamo cestišče na bolj odročnih krajih. V tem primeru so verige za sneg nepogrešljiv del avtomobilske opreme.

Verige za sneg so pripomoček, ki nadgradijo funkcionalnost zimskih gum. Omogočajo nam, da se lahko pripeljemo varno na cilj tudi v situacijah, ki so na prvi pogled nepremostljive. Pnevmatikam zagotavljajo oprijem in s tem omogočajo varno vožnjo. Na voljo so različne snežne verige, smiselno pa je, da pred uporabo preučimo, kako jih pravilno nastaviti.

Vrste snežnih verig

Kot pri vsaki stvari, lahko lastniki vozila izbiramo tudi med različnimi verigami za sneg. Poleg jeklenih obstajajo še tekstilne verige za sneg. Klasične jeklene snežne verige zagotavljajo oprijem vozila oziroma pnevmatik s cestiščem. Jeklena vrv in členi verige namreč omogočajo, da se vozilo varno odzove tudi na spolzkih terenih.

Klasične jeklene verige za sneg omogočajo, da se vozilo varno odzove tudi na spolzkih terenih.

Tekstilne verige zagotavljajo oprijem na snežnih in ledenih površinah. Izdelane so iz vlaken in so neke vrste nogavice za naše pnevmatike. Ker so narejene iz tekstila, so pralne, prednost teh verig pa je tudi ta, da so razgradljive in zaradi tega okolju prijazne. Namestitev tovrstnih verig je enostavna in hitra. 

Namestitev verig za sneg

Verige za sneg moramo, v kolikor želimo, da služijo svojemu namenu, ustrezno namestiti na izbrano vozilo. Verige morajo ustrezati velikosti pnevmatik ter teži in moči vozila – pred nakupom snežnih verig je torej potrebno biti pozoren tudi na te dejavnike. Preden se lotimo namestitve verig, moramo očistiti prostor okrog pnevmatike. Pri namestitvi verig za sneg si pomagamo z napenjalnim zatičem in zaponkami. 

Kako namestiti verige za sneg na vozilo?

Snežne verige so namenjene vožnji zgolj po zasneženem cestišču – takoj ko pridemo do kopnega, je potrebno verige sneti, v nasprotnem primeru nas lahko doleti kazen. Prav tako je vožnja s snežnimi verigami počasnejša, vozimo se lahko zgolj 50 km/h. Smiselno je, da preden se odpravimo na pot preverimo, ali znamo pritrditi verige. S pomočjo navodil lahko to preizkusimo kar doma – tako nas snežne razmere ne bodo mogle presenetiti.

Objave iz iste kategorije: